Het was weer prijs voor documentairefilm Bodemboeren. Op 6 oktober werd hij in de Slowaakse landbouwstad Nitra bekroond met de ‘Prize of the President’, op de slotdag van Agrofilm, met zijn 33 jaar het oudste landbouw-filmfestival van Europa. Fransjan de Waard kreeg de prijs en oorkonde overhandigd door Mario Schrenkel, president van het festival.

Bodemboeren werd gemaakt door Joris van der Kamp en Fransjan de Waard en verscheen begin 2015, het VN-Jaar van de Bodem. De film verweeft in 40 minuten de visie en ervaring van 5 eigenwijze Nederlandse boeren met die van een aantal onderzoekers tot ‘een nieuw bodemverhaal’, waarin zowel oude als nieuwe kennis hun plek hebben. Na de bomvolle première op de BioBeurs in 2015 is de film in de loop van het jaar tientallen malen vertoond, op uitnodiging van boerenorganisaties, natuurvoedingswinkels, consumentengroepen, plattelandsnetwerken, filmfestivals enzovoort – en altijd als kapstok voor gesprek. De film is nog steeds te boeken, volgens de formule ‘u vraagt, wij draaien’.

In 2016 won de film verrassend de Grand Prix van het Life Sciences Film Festival in Praag.

Ook de hoofdprijs van Agrofilm 2017 ging naar een film die de levende bodem als thema heeft: Geoderma.

De Waard en Van der Kamp zijn inmiddels bezig met een nieuwe film, werktitel Koolstofboeren, gepland voor begin 2018. De film is onderdeel van een groter pilottraject over manieren waarop boeren CO2 uit de atmosfeer kunnen vastleggen in de levende bodem, en dus de klimaatverandering helpen afremmen.