DE GROTE PARTICIPERENPLUK

8-9 oktober, Olst (Ov.)

IMG_0208

Zo’n 500 perenbomen staan er sinds 1962 langs de spoorlijn aan de zuidkant van Olst, en aan hun takken hangen alles bij elkaar duizenden peren te rijpen. Totdat de lange warme zomerperiode op 8 en 9 oktober zijn slotaccoord gaat beleven.

Dat is namelijk het weekend van De Grote ParticiPerenPluk!

Download hier de brochure.

Stichting Eetbaar Olst-Wijhe heeft samen met de erfgenamen van de bekende Sallandse fruitboer Derk Steenbruggen een deel van de perenbongerd voorlopig weten te behouden. Nu is het zaak om samen met zoveel mogelijk noabers uit de wijde omgeving dit stukje cultuurlandschap blijvend te gaan beheren, en daarvoor over te stappen op ecologische methoden. Zo kunnen we onze verbinding met gezond voedsel uit de buurt hecht en direct maken. En dat noemen we ‘ParticiPeren’.

IMG_0220

Download hier de brochure.

Handen & manden

In september is er op kleine schaal proef gedraaid met het plukken van de zomerpeer ‘Triomph de Vienne’, waarvan er een klein aantal in de bongerd te vinden is. Zo’n 500 kilo van deze heerlijk zoete ParticiPeren vond zijn weg naar het bord van de plukkers, en via kruiwagens aan de weg en de Welsumse sapmobiel, naar bewoners van Olst-Wijhe en omgeving. Op Facebook vind je hier smakelijke foto’s van.

Nu wacht de bongerd op de volgende stap: ‘De Grote ParticiPerenPluk’ op 8 en 9 oktober. En daarvoor zijn vooral zoveel mogelijk ‘handen & manden’ nodig!

Dus lust je nog peren? Pluk dan mee!

Meld je aan via Facebook of het adres in de brochure.