Verrast!

Het was een flinke aanloop; ik tel 30 jaren en 1 maand sinds mijn studie tropische bosbouw, maar een plek als sociaal ondernemer in de Duurzame 100 is een fantastische mijlpaal langs die weg.

Voor wie mijn naam en werk nog niet kende, biedt de toelichting in Trouw – met alle respect – nou niet echt iets om je tanden in te zetten. Daarom hier maar wat streepjes op de kerfstok.

Dank vooral aan iedereen die ik onderweg tegenkwam en die dezelfde kant op bewoog. Al wist ik ook niet altijd hoe het verder moest, welke hobbels en kuilen er zouden opduiken – en hoe ver het nog zou zijn.

Feestelijk!

Ik ben de brandstapel ontlopen. Zoveel van wat ik destijds al voor me zag, was allesbehalve welkom. Want ja, als je met iets nieuws komt, is het eerst ‘belachelijk’, dan ‘irrelevant’, vervolgens ‘interessant’ – en uiteindelijk heeft die ander het allemaal zelluf bedacht. Vaste mest, bodembedekkers, stikstofbinders, permacultuur, agroforestry – zomaar een greep uit het arsenaal van nieuwlichterijen die alsnog bespreekbaar zijn gaan worden. Fijn voor mij en voor andere eigenwijze donders, want met bekrompen weerstand zijn we wel een beetje klaar. En fijn voor iedereen die mee wil doen. Want samen kunnen we dan eindelijk massa gaan maken.

Kom er bij! Kom mij voorbij!

Niet alle collega-duurzamo’s in de Top 100 hebben zozeer een eigen platform moeten opbouwen, maar ook dat kán dus wel. Iets dat véél meer mensen zouden moeten doen. En sowieso: we hebben iedereen nodig. Er is allang zo ongelofelijk veel werk aan de winkel… en intussen draaien de lui die wakker zijn aan één stuk door overuren en komen overal handen bij te kort. Dus kom erbij, en sleur elkaar mee. Jonge mensen vooral, met die lichtjes in hun ogen en zonder dat stofnest tussen hun oren: steun ze, geef ze de ruimte, en laat ze links en rechts voorbij komen. Er loopt van alles fout, dus er moet van alles om. Wie nu pas wakker wordt, schrikt zich de kolere van hoe we ervoor staan. Dan kun je wel wat goede raad gebruiken, want aan paniek hebben we helemaal niets. Dus zoek elkaar op, en verdiep je eens in het verhaal van degenen die al wat langer op duurzaamheid koersen. En bovenal: doe iets! Dat is hartstikke gaaf! Waarin ga jij je tanden zetten? Niet om het op Aarde nog een beetje ‘leefbaar’ zien te houden, maar ver daaraan voorbij – om het beste in onszelf te ontsteken en om alles wat echt is, echt te laten zijn: sterk, mooi, rijk. Alleraardig.

Welke tandjes ga jij bijzetten?